Neprispôsobiví Prešovčania budú stále len v areáli tzv. Starej tehelne

26.09.2007 Prešov

Prešov 26. septembra (TASR) - Lokalita tzv. Starej tehelne v Prešove zostáva i po dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ) jedinou, do ktorej budú umiestňovať neprispôsobivých občanov.
Mestskí poslanci schválili Koncepciu riešenia bytových domov nižšej kategórie, resp. prístreší pre neprispôsobivých občanov na území mesta. Po vyše dvoch hodinách diskusie sa však nedopracovali k dohode o tom, kde by nové objekty mali byť postavené. V koncepcii sa rátalo aj s 37 miliónmi Sk na ich výstavbu. Odobrili však uznesenie, podľa ktorého príslušné odbory mestského úradu do konca marca 2008 predložia zoznam domov a pozemkov vo vlastníctve mesta, ktoré by sa dali využiť na umiestnenie takých prístreší. Ako v diskusii odznelo, má mesto taký majetok aj mimo svojho katastra.
Primátor Prešova Pavel Hagyari (nezávislý) na rokovaní avizoval, že mestská samospráva bude ráznejšie využívať všetky zákonné prostriedky, aby dostala z bytov neprispôsobivých občanov, ktorí sú prevažne neplatičmi nájomného. Dlhy na nájomnom predstavujú totiž sumu vyše 35 miliónov Sk. "Ak zistíme, že neplatiaci nájomcovia nemajú platnú zmluvu a zdržiavajú sa protiprávne v bytoch, skončia na ulici pod holým nebom, " vyhlásil primátor. Pokúsi sa tiež urýchliť súdne konania o deložácii neplatičov.
Poslanec Jozef Kužma (poslanecký klubu SDKÚ - DS a KDH) uviedol, že v MsZ musia nájsť odvahu a stanoviť lokality, kde neprispôsobiví občania budú. Zároveň i z jeho iniciatívy bolo prijaté uznesenie, aby v areáli tzv. Starej tehelne, kde v priebehu rokov 2000 až 2002 vyrástlo 176 bytov nižšieho štandardu, bola realizovaná druhá etapa celého projektu a aby tam mesto postavilo aj nenáročné objekty služieb pre nájomcov.
Niektorí poslanci kritizovali, že v koncepcii sa neuvádza, koľko bude stať prevádzka všetkých týchto bytov a prístreší. Hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik upozornil členov MsZ, aby neriešili všetky problémy v tejto oblasti, pretože mesto nemá dostatok vlastných zdrojov na investície tohto druhu.
 

Vyberte región

mark